Brancin i orada spadaju u red najcjenjenijih bijelih riba i vjerojatno su kruna gastronomije hrvatskog Jadrana kada se radi o hrani morskog porijekla. Međutim, to ne znači da ih Vi ne možete spraviti na iznimno ukusan način. Naprotiv, postoji nekoliko vrlo jednostavnih tehnika koje od svakoga mogu napraviti vrhunskog kuhara. A ako vam treba inspiracije, na pravom ste mjestu – donosimo Vam nekoliko recepata za brancin i oradu koji će sigurno oduševiti i zadiviti vaše bližnje, sve bez velike muke.
Škartoc
„Škartoc“ nije ništa drugo nego papirnata vrećica, što znači da Vam je za ovu tehniku potreban papir za pečenje. Nakon toga, stvar je vrlo jednostavna: očišćenu ribu (i brancin i orada se mogu ovako pripremati) zamotajte čvrsto u papir i pecite na 200 stupnjeva nekih 25 minuta. Na taj način riba će zadržati sav svoj divan okus, a Vi ćete moći zadiviti svoje goste zanimljivom prezentacijom.
Uz ribu, u „škartoc“ možete staviti i povrće. Na vama je da odaberete kakvo povrće želite, ali nešto laganije i sočnije poput rajčica ili tikvica će savršeno ići uz glavno jelo. Nakon što ste sve stavili u „škartoc“, začinite sastojke i dodajte im malo bijelog vina po želji. Po završetku pečenja sve prelijte maslinovim uljem, uz možda malo peršina i češnjaka, i uživajte. Dobar tek!
Detaljan recept možete pronaći ovdje.
Pečena orada
Ako nemate papir za pečenje pri ruci, to nije nikakav problem. Orada se može vrlo jednostavno pripremiti i opet će biti fantastična. Sve što trebate je jedna jednostavna marinada od sljedećih sastojaka:
- korica limuna
- peršin
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje
U ovakvu marinadu možete čak dodati i sok od limuna ako želite njegovu izraženiju aromu, ali najvažnije je da svoju oradu dobro marinirate u njoj. Ribu možete čak i malo zarezati po površini da marinada prodre dublje. Ostavite oradu u marinadi oko sat vremena i okrenite je povremeno da se svaka strana jednako marinira.
Ribu prebacite u posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite oko 25 minuta i orada će biti savršeno pečena. Međutim, prije nego ribu ubacite u pećnicu možete ju politi čašom bijelog vina, što će jelu dati dodatnu aromu i stvoriti fantastičan umak. U tom slučaju, oradu pecite nekih 40 minuta, također na 200 stupnjeva.
Što god da odlučili, blitva (s kuhanim krumpirima) je uvijek savršen dodatak ovakvoj ribi, posebice ako je možete poslužiti s čašom dobrog bijelog vina.
Orada sa grilla
Grill tava se može pokazati vrlo korinim alatom. Još jednu zanimljivu varijaciju pripreme razjašnjenu do sitnih detalja Vam donosi recepttura. Recept možete pronaći ovdje.
No ako Vam je ipak draže pogledati video da biste bili skroz sigurni, tu je već spreman video ovog prekrasnog jedinstvenog recepta.
Brancin u soli
Ako ste ikad vidjeli kako se priprema riba u soli i pomislili da je to nešto što samo navjeći stručnjaci za ribu mogu napraviti – prevarili ste se. Radi se zapravo ovrlo jednostavnoj tehtnici pri kojoj je samo bitno zapamtiti da NE skidate ljuske sa ribe kada je čistite. One će se na kraju pečenja povezati sa solju i lako ukloniti. Isto tako, bitno je da brancin bude suh.
Kad ste očistili ribu, stavite ju u hladnjak i pripremite smjesu od soli. Za to će Vam trebati:
- 1kg soli
- 2 bjelanjka
- 2 dl vode
Pomiješajte bjelanjke i vodu i zatim toj smjesi postupno dodajite sol. Dno posude u kojoj ćete peći brancina prekrijte tom smjesom debljine otprilike 1 cm. Na to postavite ribu koju ćete zatim prekriti ostatkom smjese. Dobro pritisnite gornji dio smjese na ribu kako ne bi ostalo zraka u njoj i kako bi se ona tijekom pečenja mogla pretvoriti u svojevrsni oklop u kojem će se onda brancin do kraja ispeći. Ne zaboravite da u smjesu soli slobodno možete dodati začine koji će onda tijekom pečenja dodatno obogatiti jelo (ružmarin se obično koristi u tu svrhu).
Tako pripremljenog brancina pecite na 200 stupnjeva nekih 45 minuta. Batom ili nekim drugim teškim predmetom razbijte „oklop“ od soli i ne zaboravite skinuti kožu. Nakon toga, ribu zalijte s malo maslinovog ulja i servirajte uz neko povrće (opet, blitva je najčešći izbor). Bit će to obrok za pamćenje.
Roštilj
S obzirom na njihovu čvrstu građu, orada i brancin su odlični kandidati i za pečenje na roštilju (gradelama). Važno je da je roštilj čist i nauljen jer se u suprotnom slučaju ribe lako lijepe za njega, što otežava njihovo uklanjanje s rešetki kada su gotove. Zbog istog razloga ribu prije pečenja treba namazati i maslinovim uljem. Naravno, još je bolje ako je možete marinirati, a list lovora ili malo ružmarina će odlično ići u trbušnu šupljinu.
Roštilj mora biti vruć kada stavljate ribu na njega, malo iznad 200 stupnjeva, dok je vrijeme potrebno obično nekih 10-ak minuta. Isto tako, preporuča se da brancin i oradu pečete s poklopcem u početku, nekih 4-5 minuta. Međutim, znat ćete da je riba pečena na jednoj strani kada se meso ribe počne lako odvajati od kralježnice. Ako pečete cijele ribe, područje iza glave je najdeblje i ako vidite da je ono pečeno kada ga lagano zarežete, Vaš obrok je gotov. Ukoliko ste pripremili filete, jednostavno provjerite njihov najdeblji dio.
Evo jednog prijedloga kako bi to moglo izgledati:
- maslinovo ulje
- režanj češnjaka
- pola chili papričice
- korica i sok pola limuna
- peršin
Pomiješajte ove sastojke i od njih napravite marinadu za oradu ili brancina. Tako mariniranu ribu stavite na vrući, čisti i nauljeni roštilj i po potrebi je premažite s još malo maslinovog ulja tijekom pečenja. Poslužite s prilogom po želji.
Kao što vidite, i orada i brancin vrlo su zahvalne ribe za pripremu, posebice kada su razni oblici pečenja u pitanju. Bilo da ih pripremate kod kuće u pećnici ili na gradelama sa svojim društvom, uvijek ćete od njih dobiti vrhunske rezultate uz vrlo malo truda. Sve što trebate je očistiti ih i pripremiti maslinovo ulje i začine koji se vama sviđaju i to je to. Obje vrste riba sjajno idu uz većinu vrsta povrća, ali od srca Vam preporučujemo da ih servirate uz čašu kvalitetnog bijelog vina. To će podići cijeli obrok na potpuno novu razinu.
Naravno, postoji još mnogo odličnih recepata za brancin i oradu i svakako se nemojte ustručavati isprobati ih sve, ali bez obzira što odaberete jedan zalogaj bit će Vam dovoljan da vidite zašto su ove vrste riba toliko na cijeni.