• Naslovna
  • Cijene
  • O nama
  • Kontakt
  • Blog
15 lipnja, 2020 od admin

Povijest uzgoja ribe, trgovine i zanimljivosti

Povijest uzgoja ribe, trgovine i zanimljivosti
15 lipnja, 2020 od admin

Ribolov i ljudska evolucija neraskidivo su vezani. Još od prapovijesti ljudi su znali da je ribolov neusporedivo manje opasan od lova na kopnu, a jednom kada su se u kamenom dobu razvili potrebni alati (prvenstveno udice) riba je naglo dobila na važnosti kao izvor hrane. Najstarije udice pronađene na području Hrvatske stare su više od 7500 godina, a sve velike civilizacije antike također su se u velikoj mjeri oslanjale na ribolov. Bilo je, dakle, pitanje vremena kada će se riba početi i uzgajati kako bi se nahranilo rastuće stanovništvo.

Udica iz kamenog doba

Početci uzgoja ribe

Početci uzgoja ribe sežu sve do doba Rimskog Carstva. Stari Rimljani gradili su ribnjake u kojima su onda čuvali ulov i držali ga svježim, ali uskoro su shvatili da se ribe u takvim uvjetima mogu razmnožavati. Naravno, nije trebalo dugo da se riba počne ciljano uzgajati – tržište i potreba za tim u tako velikom carstvu svakako su postojali. Praksa uzgoja ribe nije prestala ni u srednjem vijeku, kada se posebno intenzivno uzgaja šaran, a pogotovo ne za vrijeme renesanse, sve do današnjih dana. Danas su pogoni za uzgoj ribe tehnološki napredne građevine koje po potrebi mogu napuniti ili isprazniti vodu iz ribogojilišta i u kojima se pazi na najsitnije detalje poput koncentracije kisika, temperature vode, prisutnosti nepoželjnih elemenata poput klora ili amonijaka itd.

Rimski spremnih za žive ribe na otoku Ventotene

Uzgoj riba naziva se ribnjačarstvo, a razlikujemo dvije osnovne vrste ribnjačarstva – ekstenzivno i intenzivno. Ekstenzivno ribnjačarstvo odvija se na velikim površinama, često cijelim jezerima, i ono nastoji stvoriti što prirodniji okoliš za ribe u uzgoju. Puno se ulaže u rast bilja i razvoj životinjskog svijeta na takvim mjestima, a ribe se mrijeste prirodno. Ipak, veliki nedostatak je činjenica da se bolesti u takvom okruženju lako prenose. Intenzivni uzgoj, s druge strane, zahtijeva specijalizirane objekte u kojima se odvija svaka faza uzgoja ribe. Tako primjerice svaki ribnjak mora imati mrijestilište, tovilište, matičnjake, mladičnjake itd.

Trgovina ribom

S obzirom da je u starom Rimu započeo njezin uzgoj, nije nikakvo čudo da su upravo Rimljani podigli trgovinu ribom na visoku razinu i od toga napravili cijelu industriju. Još od antičkih vremena riba je na visokoj cijeni, prvenstveno zato što ju je bilo teško dugo održati svježom. Zbog toga su imućniji stanovnici Carstva u gradovima u unutrašnjosti bili spremni platiti mnogo za kvalitetnu ribu. 

Početak srednjeg vijeka donosi procvat trgovine haringom, a kasnije i bakalarom, u čemu prednjači sjeverna Europa. Zapravo, trgovina bakalarom razvila se s dolaskom perioda Vikinga koji su kroz svoje pohode donijeli ovu sušenu ribu sve do obala današnje Italije, Španjolske i Portugala. Trgovina sušenim bakalarom stoga je jedna od najdugovječnijih razmjena dobara u ljudskoj povijesti jer je bakalar i dan-danas jedan od glavnih izvoznih proizvoda Norveške, a sušeni bakalar tradicionalno se jede uoči Božića i u obalnim dijelovima Hrvatske.

Priprema ribe za transport u drevnoj Kartagi


Razvoj trgovine ribom nastavlja se u kasnom srednjem vijeku kada se javljaju i prve kočarice i drugi brodovi specijalizirani za ulov ribe, ali većih pomaka nema sve do izuma parnog stroja. Tada se, zahvaljujući industrijalizaciji i razvoju željeznica, riba počinje puno brže transportirati, a glavno sredstvo kojim se željela očuvati njezina svježina postaje led umjesto dotadašnjih metoda sušenja i usoljavanja. Krajem 19. stoljeća i ribarske flote počinju uvoditi veće brodove koje pogoni parni stroj, a od 30-ih godina 20. stoljeća na scenu stupa i dizelski motor. Zbog naglog tehloškog napretka, 20. stoljeće je i doba pretjeranog izlova, zbog čega su mnoga lovišta u potpunosti nestala.

Zanimljivosti 

Prema podacima iz 2018. godine, države koje su lovile najviše ribe bile su redom: Kina, Indonezija, Peru, Indija, Rusija, SAD i Vijetnam, a najviše se love peruanski inćun i aljaška kolja. Međutim, bitno je naglasiti da, iako se potrošnja ribe u svijetu značajno povećala u zadnjih 30 godina, količina ribe ulovljena u svjetskim morima ostala je više-manje ista. U istom periodu je zato konzumacija ribe iz uzgajališta porasla za više od 500%! Zbog toga je uzgoj ribe ulaganje u budućnost, a i način da se očuva riblji fond svjetskih mora.


Iste godine uzgojeno je 114.5 milijuna tona vodenih organizama, od čega 82.1 milijun otpada na životinje, a 32.4 milijuna na alge. Gotovo 90% uzgoja odvija se u Aziji, a najviše u Kini, Vijetnamu, Indiji, Indoneziji i Bangladešu. Kina predvodi i listu najvećih izvoznika ribe i ribljih proizvoda, a iza nje slijede Norveška, Vijetnam, Indija, Čile, SAD, Nizozemska i Tajland.

Zašto jesti ribu?

Riba je iznimno zdrava namirnica zbog mnogih svojstava koje osiguravaju zdrav rast i razvoj, a posebno pogoduju razvoju mozga. Svi morski plodovi su zapravo jedini prirodan izvor joda koji pomaže radu štitnjače, ali i neurološkom razvoju. Ribe su i sjajan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D koji također pomažu rast i razvoj mozga i mentalni razvoj osobe. Međutim, vitamin D važan je i za rast kostiju i rad imunološkog sustava.

Prehrana ribom posebno se preporučuje trudnicama jer takva prehrana znači i povećani unos željeza, a pomaže proizvodnji veće količine krvi što pomaže opskrbljivanju ploda svime što mu treba za razvoj. Osim željeza, riba je bogata kalcijem, cinkom i drugim mineralima koji također igraju ulogu u razvoju djeteta. 

I na kraju…

Zbog svega navedenog, jasno je zašto ljudi cijene ribu od davnina i zašto je ona igrala tako važnu ulogu u razvoju kultura nas svim kontinentima. Radi se o iznimno zdravoj i hranjivoj namirnici koja je oduvijek bila prilično lako dostupna i koja se konzumira i lovi još od prapovijesti, a uzgaja još od Rimskog Carstva. Neki trgovinski putevi ribe ostali su netaknuti stoljećima, ali s razvojem moderne tehnologije mnoga su lovišta došla u opasnost ili potpuno nestala.

Iz tog razloga posljednjih nekoliko desetljeća ribnjačarstvo se sve više i više razvija i raste, što je imalo utjecaja i na zaustavljanje rasta ribolova i izlovljavanja. Uzgoj je način da se rastućem broju stanovnika osigura pristup svježoj i kvalitetnoj ribi i nema sumnje da će i u budućnosti njegova uloga u gospodarenju morima i prehrani samo rasti.

Prethodna objavaSastav i mikrobiologija bočate vodeIduća objava Glavata želva [video]

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

O blogu

Ovdje možete pročitati zanimljive članke, naći nove recepte i još mnogo drugih

Zadnje objavljeno

Nacionalni park Krka – blago prirode22 travnja, 2021
Dalmatinska kuhinja – bogatstvo i tradicija15 travnja, 2021
Riba iz uzgoja – mitovi7 travnja, 2021

Kategorije

Oznake

Brancin Kuhanje Orada Povijest Zemljopis

Prostor je bitan

Radi što bolje kvalitete ribe, gustoća ribe u uzgojnim kavezima je značajno manja u odnosu na industrijski uzgoj.

Prostor je vrlo bitan faktor za kvalitetu ribe, manja gustoća u uzgojnim kavezima za ribu znači veći udio prirodne hrane, te omogućava bolji i zdraviji razvoj.

Istaknuti proizvodi

  • Brancin LL 70.00 € / kg
  • Orada LL
    Ocjenjeno 5.00 od 5
    70.00 € / kg

Podaci o društvu

Kameno doba d.o.o.

Put sv.Mihovila 1
22215 | Raslina
Oib : 333 126 08 141

Obrt “Kameno doba Raslina” je prenesen u cjelosti u društvo 2020. godine.

Potraži nas ovdje

Put sv. Mihovila 1 | 22215 Raslina
Rife Wordpress Theme ♥ Proudly built by Apollo13 | Pročitajte pravila o privatnosti

U slučaju da imaš problema s narudžbom kontaktiraj nas

Kontakt broj za podršku:

099 430 8886

Izdvojeni proizvodi

  • Brancin L 65.00 € / kg
  • Orada LLL 75.00 € / kg
  • Orada LL
    Ocjenjeno 5.00 od 5
    70.00 € / kg
  • Orada L 65.00 € / kg
  • Orada I 50.00 € / kg

Košarica