Zašto je riba iz uzgoja bitna za čovječanstvo? Svjetske zalihe divlje ribe iscrpljuju se alarmantnom brzinom. UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procijenila je da je 70% populacije oceanskih riba u potpunosti iskorišteno, prekomjerno iskorišteno ili u krizi. To je mučno, ne samo za oceansku ekologiju, već i za brojne obalne i otočne zajednice koje se oslanjaju na ribu za proteine i makronutrijente.
Ali nije sve tako crno, a to se uvelike duguje rastu uzgoja ribe. Zapravo se trenutno uzgaja gotovo polovica svjetske opskrbe morskim plodovima, a izvještaj Instituta Worldwatch sugerira da bi ovaj trend mogao biti jedno od najsretnijih rješenja za sve problematičniju svjetsku situaciju s hranom. Pitanje je, međutim, to što su uzgajališta riba progonjena zbog nekoliko ustrajnih i osuđujućih mitova zbog kojih su ljudi postali oprezni prema njima. Ovdje smo da objasnimo zablude i pokažemo kako dokazi zaista podržavaju rast održive potrošnje morskih plodova.
Mit #1: Riba iz uzgoja je loša za okoliš
Ekološki osviještena populacija želi jesti plodove mora iz izvora za koje znaju da ne doprinose našim ionako zagađenim plovnim putovima. Neki kažu da je uzgojena riba štetna za okoliš jer se sve ribe drže u malim kavezima koji su blizu muljevitog dna jezera i rijeka gdje se love. Ali ove okolnosti nisu uvijek stvarnost, a to ovisi o vrsti ribogojilišta o kojem govorimo. Održivo ribarstvo ostavlja dovoljno prostora u kavezima kako bi ribe mogle slobodno plivati i razvijati vitke mišiće bez prenapučenosti. Također osiguravaju držanje ribe u plutajućim kavezima tako da budu izložene samo čistoj, bistroj vodi. Također uzmite u obzir činjenicu da mnoga održiva ribarstva vode politike bez otpada, i jasno je da bi uzgoj ribe, ako se to radi pametno i odgovorno, mogao imati samo minimalan utjecaj na okoliš.
Mit #2: Riba iz uzgoja nije dovoljno hranjiva
Koju ribu konzumirati – i što je još važnije koju ribu ne konzumirati – može biti zbunjujuće pronaći točne informacije o tome želite li poboljšati prehranu. Jednoga se dana preporučuje da konzumiramo dvije ili više porcija ribe tjedno, a sljedeći put saznajemo da neke ribe sadrže visoku razinu žive koja bi se mogla pokazati otrovnom. Srećom, određene uzgojene ribe, poput održivo uzgajane Tilapije, zaobilaze sve te probleme time što imaju prirodno malo žive, bogate su mineralima poput kalcija i kalija i imaju omega-3 zdrave za srce. Istina je da, iako se određene ribe mogu razlikovati u prehrambenom sadržaju, često ovisi o tome jesu li uzgajane ili su divlje. Na primjer, uzgajani losos ima manje omega-3, ali više folata od divljeg lososa – svaka vrsta ribe nudi svoje važne zdravstvene prednosti.
Mit #3: Riba iz uzgoja nije zdrava
Ok, vrijeme je da pokažemo “slona u sobi”: prema nekim izvorima, jedenje uzgojene ribe jednako je loše za vaše zdravlje kao i jedenje slanine. Ovaj senzacionalizirani naslov razotkriven je prije mnogo godina, ali nažalost i dalje traje. Kada pogledate podatke, uzgojena riba je daleko zdravija opcija, jer iako slanina sadrži bolesti srca koje uzrokuju zasićene masnoće, riba ima malo masnoća i puno bjelančevina. Uz to, pokazalo se da riba pomaže u gubitku kilograma i održavanju kilograma te je presudan dio prehrane s niskim kolesterolom.
Mit #4: Uzgoj ribe zagađuje okoliš i stvara otpad
Neki se ljudi plaše da je uzgojena riba prljava i da se hrani blatom, otpadom ili drugim nepoželjnim česticama koje se nalaze na dnu rijeka i jezera u kojima plivaju. To jednostavno nije istina. Ako ribu ne izgladne, neće jesti ništa drugo osim biljne prehrane. Uz to, ako se riba drži u prostranim plutajućim kavezima i nadzire kakvoća vode, nema potrebe za zabrinutošću zbog prenapučenosti uzgajanih riba ili zbog toga što njihov otpad zagađuje vodena tijela u kojima se uzgaja.
Mit #5: Riba iz uzgoja nije dobrog okusa
Okus je stvar osobnih preferencija. Veliki udio ribe koju jedemo svakodnevno dolazi iz uzgoja – očito je da se ljudima sviđa! Većina divljih i uzgajanih riba su različite vrste, pa biste očekivali da imaju različit okus, baš kao što puretina nema okus piletine. Neki ljudi više vole okus divlje ribe, a mnogi okus ribe iz uzgoja. Srećom, oboje su vrlo dobri za vas!
Zaključak
Sljedeći put kad vam netko kaže da je uzgojena riba loša za zdravlje ili da se hrani blatom, možete im ponuditi ove činjenice i obavijestiti ih da, ako se to odgovorno radi, uzgajališta ribe zapravo mogu pomoći održivom hranjenju svijeta.